Choď na obsah Choď na menu

TERáRIUM

9. 6. 2013

Terárium pre suchozemské korytnačky


POZOR! 
Neumiestňujte žiarovku do stredu terária, aby sa mohla korytnačka skryť aj do tieňa! Substrát, ktorým je pokryté dno terária, musíte každý deň čistiť od zvyškov potravy a trusu. Najmenej raz za mesiac ho vymeňte.

 

Voľné pobehovanie korytnačiek po byte nie je dobré z dôvodu prievanu a chladu. Teráriá používame počas zimy alebo prechodného obdobia (jar/jeseň), keď nám počasie ešte nedovoľuje chovať korytnačky vo vonkajších výbehoch. Terárium má podobu prevráteného stola, t.z. je zhora otvorené pre lepšiu cirkuláciu vzduchu. Kedysi sme začínali s klasickými akváriami, ale korytnačky sa neustále škriabali po skle. Najviac sa nám osvedčil korytnačí stôl, ktorý má 3 strany drevené a prednú sklenenú. Malé korytnačky zvykneme umiestňovať do plastových boxov na detské hračky. Takýto box je veľmi ľahký a dobre sa udržuje.
V teráriu máme rôzne úkryty, rastliny, prekážky a misku na potravu. Miska je ťažká, plytká a široká. Vodu v teráriách (okrem Geochelone elegans a Stigmochelys pardalis) nedržíme. Radšej ich raz za čas kúpeme, tak majú možnosť „nasať“ vodu celým telom. Tekutiny je možné doplniť aj formou navlhčenej potravy. V takomto prípade sa na ňu veľmi dobre prilepí vápnik vo forme škrupiniek, nastrúhanej sépiovej kosti alebo iného prášku. V teráriách máme voľne pohodené sépiové k
osti, ktoré radi okusujú.   

 

Substrát

Každý má svoje výhody aj nevýhody. Všeobecne platí, aby sme sa čo najviac priblížili k prirodzenému prostrediu korytnačiek. Tí, ktorí navštívili krajiny Stredozemného mora budu súhlasiť, že dni sú suché a noci naopak vlhké. Takýmto podmienkam by sa mal vedieť prispôsobiť substrát v teráriu. Na noc by mal byť patrične vlhký s možnosťou zahrabania sa. Také noviny, koberec, umelý trávnik, štrk alebo kamene sú absolútne nevhodné, pretože tieto substráty sa neudržia vlhké a  nedá sa do nich zahrabať. Seno, piliny a slama prášia, neudržujú vlhkosť a plesnivejú. Vlhký piesok sa lepí, suchý piesok práši a jeho drobné čiastočky spôsobujú rôzne zdravotné problémy počnúc zápalom očí, končiac zápchou.
My sme si zvolili záhradnú zeminu zmiešanú s pieskom v pomere 1:1. Substrát udržujeme vlhký. Ďalšou výbornou voľbou sú mokré hobliny alebo drevná vlna, avšak pri korytnačkách nevyzerajú až tak esteticky. Preto ich používame len v tých častiach terária, do ktorých sa korytnačky na noc zahrabú.

 

 Osvetlenie

Pre domáci chov je potrebné zabezpečiť žiarovku, ktorá obsahuje UVA, UVB a taktiež bodové svetlo na vyhrievanie. UVA obsahujú napr. žiarovky DAY GLO. UVB obsahujú: REPTI GLO 10.0, OSRAM VITALUX 300W, MEGA-RAY... na vyhrievanie postačí obyčajná žiarovka alebo spomínaná Day glo. Svietiť je potrebné 8-10 hodín denne. My tieto svetielka používame veľmi málo. Pretože keď necháte korytnačku na slnku pár desiatok minút má to neporovnateľne lepší efekt ako umelo svietiť 8 hodín. V teráriách svietime žiarovkami, ktoré obsahujú len UVA.  Zdá sa nám, že sú aktívnejšie ako pri obyčajnej žiarovke. Pod žiarovkou sa snažíme udržať 35-40 °C, osvetľujeme len 1/3 terária. V ďalších 2/3 je izbová teplota.

Avšak pozor to, že nepoužívame UVB žiarenie si môžeme dovoliť len preto, lebo korytnačky sú počas "sezóny“ na záhrade. Inak je UVB pri chove korytnačiek nevyhnutné, pretože korytnačky potrebujú oveľa viac vápnika, ako ktorýkoľvek iný plaz.

Žiarovky alebo žiarivky nie sú dostatočným zdrojom a pravé slnko nikdy nenahradia!